Skoči na vsebino

Dnevi dediščine evropskih pokopališč - vzorčni grob iz rastlin, odpornih na sušo in medovitih rastlin

DNEVI DEDIŠČINE EVROPSKIH POKOPALIŠČ – VZORČNI GROB IZ RASTLIN, ODPORNIH NA SUŠO IN MEDOVITIH RASTLIN

V mednarodnem projektu, ki vsako leto poteka v okviru Dnevov dediščine evropskih pokopališč 2024, smo našim tradicionalnim vodenjem po kulturni dediščini pokopališča Žale dodali novost - trajnostni razvoj in boj proti podnebnim spremembam. V ta namen smo zasadili vzorčni grob z rastlinami, odpornimi na sušo in medovitimi rastlinami.

Kampanja, ki poteka od 24. maja do 2. junija 2024, je v osnovi namenjena dvigovanju zavesti o pomembnosti pokopališč kot krajev kulturne dediščine ter odraža širši cilj spodbujanja trajnostnega upravljanja pokopališč in njihovega preoblikovanja v mesta spomina, kulturne dediščine, turističnih znamenitosti in izobraževanja. V njej podjetje ŽALE, kot družbeno odgovorno podjetje, aktivno sodeluje že od leta 2004, torej celih dvajset let.

Letos je projekt, v okviru pobude Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije (ZKGS) in mednarodnega Združenja pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), katerega soustanoviteljica je Mestna občina Ljubljana, dodatno osredotočen še na okoljsko trajnost in boj proti podnebnim spremembam, s prikazom različnih načinov, kako lahko komunalna podjetja in njihovi uporabniki prispevajo k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje. Hkrati pa seveda prispevajo tudi k urejenosti grobov in s tem celotnega pokopališča.

V ta namen smo na grobu št. ZIDA–L2–33G na pokopališču Žale uredili vzorčni grob z rastlinami, ki so odporne na sušo, in zato zahtevajo manj vzdrževanja in manj vode, ter medovitimi rastlinami, ki privabljajo čebele.

Grob pred zasaditvijo

Grob po zasaditvi



Posajene so bile naslednje rastline: Lavandula angustifolia, Kalanchoe thyrsiflora, Sedumi mix, Enoletnice (Crasula, aptenija), Festuca glauca, pri nagrobniku semena sončnic Helianthus. Grob bo v izobraževalne namene ostal zasajen tudi po končanju Dnevov dediščine evropskih pokopališč.

Grob lahko najdete tudi s pomočjo našega iskalnika grobov, če vanj vpišete ime in priimek Stane Tomovič. V kolikor na telefonu omogočite dostop do vaše lokacije, vas bo aplikacija sama pripeljala do groba.